Su Deposu Çeşitleri Ve Bilinmesi Gerekenler

Su yasam için en gerekli kaynak olup güncel yaşamımızda çeşitli şekillerde bu ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bunlar genelde İçme suları, kulanım suları ve atık sular olarak ana dallarda ayırabiliriz. Örnek depo olarak bizlerin uzmanlık alanı ve görevi, bu suların depolanması ve depolanması için alınacak tedbirlerde profesyonel hizmet sunmaktır.
Su deposu genel olarak Okullar, Hastaneler, Devlet dairlerinde, Residence, Otellerde, Yurtlarda, Özel sağlık kuruluşlarında ve su basıncının düşük olduğu binalarda kullanılmaktadır. Su depolarının da çeşitleri bulunmaktadır.

• Polyester Su deposu
• Metal su depoları (paslanmaz Galvaniz)
• Modüler su deposu (Galvaniz Krom Nikel)
• Fiber su deposu
• Polietilen su deposu
• Beton su depoları
• Fayans su depoları
Kullanımda olan paslanmış, çevresel koşullardan zarar görmüş, özelliğini kaybetmiş, önceden yapılmış yalıtımı olmayan, fayans yapılmış ama yeterli olmayan depolar için izolasyon yapılması gerekir.

Zehir İçiyor Olabilirsiniz...

Su depolarının içinde depolanan sular içme suyu amaçlı kullanılmasa bile depo içerisinde oluşan mikroplar (Kolera, Tifo, Dizanteri vb.) banyo tuvalet, bulaşık, çamaşır, diş fırçalanması, ev temizliği gibi alanlarda kullanılması sonucunda insan vücuduna nüfuz etmektedir. Su depoları içerisinde oluşan pas, çamur birikintisi çamaşır bulaşık makinelerinin filtrelerini tıkayarak bozulmalarına yol açmaktadır.

Yapılan temizliklerde depolardan haşare, fare, kedi ölüleri, suda yaşayan solucan ve kurtçuklar, mantar ve bakteri oluşumları, çamur birikintileri çıktığı görülmüştür. Depo içerisindeki bu tür oluşumları engellemek yılda en az 1 kez depoların temizliği ile mümkündür. Su depoları Dezenfeksiyon konusunda uzman ve yetkili bir ekip tarafından, özel depo temizliği için üretilmiş kimyasal maddeler ve teknikler kullanılarak yaptırılmalıdır. Ayrıca depo içerisi mutlaka anti bakteriyel epoxy boya ile boyanmalıdır.

Hijyenik Bir Su Deposu Nasıl Olmalıdır?

1. Depo, suyun özelliklerini değiştirmeyecek paslanmaz çelik, krom nikel ve benzeri maddeler ile yapılmış olmalı veya uygun bir malzeme ile mutlaka kaplanmalıdır.
2. Depo içinde boru bağlantılarında (kanalizasyon, kalorifer ve su tesisatı) sızıntı olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır.
3. Depo hidrofor ve fittings elemanlarının metal aksamı ve plastik aksamında bakteri üretmeyen ve insan sağlığını tehdit edici materyaller içermeyen malzemeler kullanılmalıdır.
4. Depoya ait kapağın kilitli olması ve sızdırmaz olması gerekmektedir. Kapağın sadece depo görevlileri (kapıcı, yönetici vb.) ve KASKİ yetkili personelleri tarafından açılıp kapanması gerekmektedir.
5. Bina altına yerleştirilen su depoları kazan dairelerinden kaynaklanan kömür tozu, baca dumanları, is, kötü koku kaynaklarından uzak ve rutubet almayan alanlarda mümkünse özel odalarda olmalıdır.
6. Isı kaynaklarından uzak olmalı, direk olarak gün ışığına maruz bırakılmamalı, ısı ve su yalıtımı yapılmış ve havalandırması kolay olmalıdır.
7. Depolar duvarlara çok yakın montaj edilmemeli çünkü rutin depo bakımları ve olası arıza durumları için rahat bir çalışma ortamı sağlamalıdır.

8. Depo içerisine sabit merdiven konmamalıdır.
9. Depo herhangi bir bina ile bitişik yapılmamalı ve çatısı bulunmamalıdır.
10. Deponun hidrofor bağlantısı dışında boşaltma tesisatı olmalıdır. Bu boşaltma tesisatı borusu deponun yan taraflarında değil alt tarafında olmalıdır. Depoya % 2 veya % 3’ lük eğim verilmeli ve bu eğimin de boşaltma borusuna doğru verilmelidir.
11. Betonarme depolarda kullanılan boya ve kaplama malzemelerin; bakteri üretmeyen insan sağlığını tehdit edici kimyasalların bulunmadığını belirleyen konuyla alakalı onayı alınmış laboratuar raporları olmalıdır.
12.Deponun belirli periyotlarla (yılda en az 1 kez) mutlaka temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır.

Kirli Su Depoları Mikrop Saçıyor...

Sağlık Bakanlığı su kesintisi yapılacak illerdeki sağlık kurum ve kuruluşlarını, su depolarını belirli periyotlarla temizlemeleri konusunda uyarıyor. Kontrol edilen apartman, ev, okul, hastane ve iş yerlerindeki su depolarının yüzde 90'ının son derece kirli, üstelik hastalık yapıcı pekçok mikrop ve bakteri barındırıyor.

Musluklardan akan kirli ve mikroplu suyu içmeyerek sağlığın korunamadığını ifade eden yetkililer, “Çünkü musluk suyuyla elinizi, yüzünüzü temizliyor, dişlerinizi fırçalıyor, sebze ve meyvelerinizi yıkıyor, banyo yapıyorsunuz. Depoların, teknik ve uzman kadrosuyla gıda maddeleri tüzüğüne uygun hijyenik ortamda, temizlik ve dezenfektesinin yapılması gerekir” dedi.

Neden Periyodik Temizlik?

Pis depolardaki suların, tifo, kolera, sarılık, hepatit ve benzeri bulaşıcı hastalıklara sebep olduğunu, temizlenen depoların da 6 ay sonra yeniden kirlendiğini kaydeden yetkililer, depolar temizlenirken, çatlak ve sızıntılar tespit edilerek, bina temellerindeki korozyonun önlendiğini bildirdiler.

Yetkililer, kirli depolardan gelen pis suların, çamaşır, bulaşık makinası ile hidrofor ve arıtma cihazlarını bozduğunu belirttiler.

Su Depoları Nasıl Temizlenmeli?

Depoların, çamaşır suyu, deterjan, kireç gibi “hijyen” sağlamayan maddeler kullanılarak, sıradan kişilere temizlettirilmemesi gerektiğini kaydeden yetkililer, “ Sağlığa zararı olmayan, depolarda kullanılabileceğine dair resmi belgeleri olan, sağlık ve hijyen koşullarını sağlayan özel maddeler kullanılarak, profesyonel ekiplerce temizlenmelidir” dedi. Depo yüzeylerinin, basınçlı makine ve kir sökücüler kullanılarak profesyonel ekipler tarafından yıkandıktan sonra kirli suyun dışarı atıldığını bildiren yetkililer, yıkama işlemi bittikten sonra, depo yüzeylerindeki çatlak, su sızıntısı ve korozyonlar tespit edilerek, PH ve klor testleri de yapıldıktan sonra teknik bir rapor hazırlandığını belirttiler.

Ülkede su depolarının yüzde 95'inin binaların bodrum katlarına betondan yapıldığını ifade eden yetkililer, şunları kaydetti: “Bu beton su depoları bina taşıyıcı sistemini içerisinde bulundurmaktadır. Bina taşıyıcı kolonu ve bina ana duvarı su içerisinde beklemektedir. Ülkemizde sular klorlu olduğundan beton ve demire daha hızlı etki etmekte ve korozyona uğratmaktadır. Zaman içerisinde suyu çeken beton ve demir paslanmakta ve deprem karşısında mukavemetini kaybetmektedir. Bazen binalar fark etmeden, depolar bina temeline su kaçırmakta ve tüm temel çürümeye terk edilmektedir.” Yetkililer, bilinçlenen bina yöneticileri ve bina sakinlerinin, son dönemde, suyla betonun temasını tümden kesen ve suyu bir kap içerisinde saklayan paslanmaz krom çelik ve polyester depolara yöneldiği belirtildi.

Aski'den Su Deposu Bakım Ve Dezenfeksiyonu

Depo, suyun özelliklerini değiştirmeyecek paslanmaz çelik, krom nikel ve benzeri maddeler ile yapılmış olmalı veya uygun bir malzeme ile mutlaka kaplanmalıdır. Depo içinde boru bağlantılarında (kanalizasyon, kalorifer ve su tesisatı) sızıntı olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Depo hidrofor ve fittings elemanlarının metal aksamı ve plastik aksamında bakteri üretmeyen ve insan sağlığını tehdit edici materyaller içermeyen malzemeler kullanılmalıdır. Depoya ait kapağın kilitli olması ve sızdırmaz olması gerekmektedir. Kapağın sadece depo görevlileri (kapıcı, yönetici vb.) ve ASKİ yetkili personelleri tarafından açılıp kapanması gerekmektedir. Bina altına yerleştirilen su depoları kazan dairelerinden kaynaklanan kömür tozu, baca dumanları, is, kötü koku kaynaklarından uzak ve rutubet almayan alanlarda mümkünse özel odalarda olmalıdır.

Depolar ısı kaynaklarından uzak olmalı, direk olarak gün ışığına maruz bırakılmamalı, ısı ve su yalıtımı yapılmış ve havalandırması kolay olmalıdır. Depolar duvarlara çok yakın montaj edilmemeli çünkü rutin depo bakımları ve olası arıza durumları için rahat bir çalışma ortamı sağlamalıdır. Depo içerisine sabit merdiven konmamalıdır. Depo herhangi bir bina ile bitişik yapılmamalı ve çatısı bulunmamalıdır. Deponun hidrofor bağlantısı dışında boşaltma tesisatı olmalıdır. Bu boşaltma tesisatı borusu deponun yan taraflarında değil alt tarafında olmalıdır. Depoya % 2 veya % 3’ lük eğim verilmeli ve bu eğimin de boşaltma borusuna doğru verilmelidir. Betonarme depolarda kullanılan boya ve kaplama malzemelerinin; bakteri üretmeyen insan sağlığını tehdit edici kimyasalların bulunmadığını belirleyen konuyla alakalı onayı alınmış laboratuar raporları olmalıdır. Deponun belirli periyotlarla (yılda en az 1 kez) mutlaka temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU TEKNİK ŞARTNAMESİ

1. Temizlik için yüklenici ile depo sahibi arasında randevu tarihi belirlenir.
2. Randevu tarihinden önce işveren tarafından deponun şebeke suyu kesilip depodaki mevcut olan suyu kullanıp deponun boşalmasını sağlar.
3. Dezenfekte işlemine başlamadan önce, depo içi ve çevresi için aydınlatma tertibatı kurulacak ve dezenfekte personeli tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınacak.
4. Depoda kalan sular dalgıç pompalarla tahliye edilerek uygun görülen su giderine boşaltılmalı.
5. Tek kullanımlık hijyen giysi, bone, galoş veya çizme giyen teknik elemanlar ip merdiven veya uygun merdiven ile depo içine girecek.
6. Depo içinde fiziksel temizlik (çamur, balçık, kum, inşaat atıkları, vb.) gibi maddelerin yüklenici tarafından depo dışına işverenin gösterdiği yere atılmalı.
7. Depo yüzeylerinin basınçlı su jeti makine ile profesyonel ekipler tarafından yıkanacak fırçalanacak kirli su dalgıç pompalarla boşaltılacak.
8. Depolarda yosun, bakteri, kiri çözmek için yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu etkin ve Sağlık Bakanlığından onaylı içme ve kullanma suyuna karıştırılabilir dezenfeksiyon ilacı kullanılmalı.
9. Bu işlem bittikten sonra depo tekrar yıkanmalı.
10. Deponun temizlik ve dezenfekte işlemi tamamlandıktan sonra deponun fiziki durumu varsa eksikleri ve yapılması gereken işlemler hakkında bilgi formu ve rapor düzenlemeli.
11. Su deposu temizlik yapan firma ISO 9001 kalite, İSO 14001, ISO 18001 belgelere sahip olmalı.
12. Firma temizlikte kullanacağı malzemelerin sertifikalarını, biyosidal ürün ruhsatı teklifleri ile beraber idareye sunmalı.
13. Yüklenici firmanın Ticaret Odasından alınma faaliyet belgesi olmalıdır.
14. M.E.B onaylı İş yeri hijyen eğitim sertifikasını sunmalı.
15. Yüklenici iş yeri açma ruhsatı, ve en az 5 yıl faaliyet gösterdiğine dair (vergi levhası) olmalı.
16. Yüklenicinin vergi yükümlülüğü / maliye kaydı bulunmalıdır.
17. Yüklenici TSE-HYB hizmet yeterlilik belgesine sahip olmalı.
18. Çalışan personelin SGK belgesi ,iş güvenliği eğitim sertifikaları bulunmalı, görev tanımlarında yazan iş tanımı ile yaptığı iş uyuşmalı.
19. Su depoların işlemi tamamlandıktan sonra kimyager ya da biyolog onaylı Biyosidal Yönetmenliğine uygun deponun kullanımına uygunluğu belgelenmeli (ek 1 formu)

Su Deposu Yalıtımı Ve İzolasyonu Neden Önemli?

Binalarda su yalıtımı uygulanmazsa her hangi bir yoldan yapı donatısına sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine ve yapının dayanım gücünün düşmesine sebep olur. Suyun binalara verdiği zarar genellikle gözle görülemez, ancak sonuçlarıyla karşılaşıldığında çok geç olabilir. Binaların dayanım gücünün azalması, en ufak bir yer hareketinde ve depremde binalarda çatlak ve kırıkların oluşmasına neden olarak insan hayatının tehlikeye girmesine neden olur. Su, insan hayatı için ne kadar önemliyse, yapılarımız için de bir o kadar korunulması gereken bir unsurdur. Uygun su yalıtımı yapılmadığı için binanın su alması, duvarda, küf, mantar, kararma ve diğer organik maddelerin oluşmasına sebep olur. Bu nedenle iç yüzeyde bulunan ahşap gibi doğal malzemelerin çürümesine, sıvaların kabarıp dökülmesine, kolon ve perde duvarlarındaki donatının paslanmasına neden olarak konforumuzun bozulmasına sebep olur. Nem ve nemden kaynaklanan küf binalarda kötü kokuların oluşmasına yol açar. Su yalıtımıyla nemin önlenmesi, konforumuzu olumsuz etkileyen kötü kokulardan da binalarımızı korur. Ekonomik olarak her geçen gün değerlenen binaların uzun ömürlü olması gerekir. Ancak su yalıtımı yapılmadığında, suyun olumsuz etkileri yapıların ömrünü azaltır. Bu da ekonomi açısından önemli bir kayıptır.

Ayrıca ülkemizin %92’si deprem kuşağında bulunmaktadır. Yaşanan depremlerde yıkılan veya hasar gören binaların çoğunda nemden kaynaklanan korozyon olduğu gözlemlenmiştir. Su yalıtımını inşaat aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin yaklaşık %3’ü kadardır. Ancak binaların sağlamlığının insan hayatı için önemi göz önünde bulundurulduğunda; su yalıtımının faydası maliyetinden çok daha önemlidir. Bir yapıda etkin bir su yalıtımı olması için toprak ile temas eden duvarlara, suyun yapı dışında birikebileceği seviyenin altındaki dış duvarlara, temellere, zemine oturan döşemelere, balkonlara, eğimli çatılara, banyo, lavabo, mutfak gibi ıslak hacimlere, suyun içinde kalmasını istediğimiz su deposu, suni gölet ve havuz gibi alanlara yalıtım uygulaması yapılır.